Ortak Mülk Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortak Gayrimenkul Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ortak gayrimenkul alırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  1. Kredi Hesapları: Her ortak, ayrı ayrı kredi hesabı açmalıdır. Bankalar, her ortağın kredi notunu ayrı ayrı inceleyecektir. Tüm ortakların kredi notlarının uygun olması gerekir. Ortak sayısı ikiden fazla ise akrabalık bağı kredi onayı almayı kolaylaştırabilir. Ortaklardan birinin kredi notu uygun değilse, ortak gayrimenkul işlemi gerçekleşmez.
  2. Borç Sorumluluğu: Ortak gayrimenkul alınması halinde, bir ortağın borcundan diğer ortaklar da sorumludur.
  3. Satış İşlemleri: Tapu Kadastro Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. Hisseli taşınmazlarda tüm hissedarların satış anında tapuda bulunması gerekir. Eğer bir hissedar satışa katılmazsa, satış iptal edilebilir. Hissedarların tümü satışa katılmadıkça satış gerçekleşmez. Hissedarların sayısı belli olsa da gayrimenkulün hangi bölümünde hak sahibi oldukları belli değildir. Tüm ortaklar taşınmazın her yerinde hak sahibidir, bu nedenle taşınmazın bütününü ilgilendiren konularda tek başına hareket edemezler.
  4. Önalım Hakkı: Ortaklardan biri hissesini satmak isterse, diğer ortakların öncelikli satın alma hakkı vardır.

Ortak Tapu (Müşterek Tapu) Nedir?

Ortak tapu, bir taşınmazda birden fazla kişinin hak sahibi olduğu durumdur. Ortakların payları eşit ya da farklı olabilir. Her ortak, kendi hissesini devretme, haczettirme gibi haklara sahiptir ve diğer ortakların onayına ihtiyaç duymadan kendi hissesini satabilir. Ancak, ortaklardan biri hissesini satmak isterse, diğer ortakların önalım hakkı vardır. Bu durumda, öncelikli olarak diğer ortaklar hissesini satın alabilir. Ortak tapu, konut kredisi ile alınan evlerde de kullanılabilir. Bu durumda her ortak için kredi açılır ve taşınmazın tamamına ipotek konulur. Bir ortak kredi borcunu ödemezse, diğer ortaklar da bu borçtan sorumlu olur.

Ev Alırken Verilen Kapora Geri Alınabilir Mi?

Kaparo, sözleşmenin kurulduğuna dair bir kanıttır. Alıcının vazgeçmesi durumunda satıcıya yapılan bir ön ödeme olarak kullanılır. Ancak, kaporanın kanuni düzenlemedeki adı “bağlanma parası”dır. Sözleşmeden dönülmesi halinde, tarafların anlaşması durumunda kaparo değil, cayma parası ödenir.

Ev Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  1. Satıcı Araştırması: Evi satan kişi ile tapu sahibinin aynı olup olmadığını kontrol edin.
  2. Tapu Kayıtları: Tapu sicil müdürlüklerinden tapu kaydına bakarak evin üzerinde ipotek, haciz, kira gibi haklar olup olmadığını öğrenin.
  3. İnşaat Durumu: Kat irtifakı alınmışsa projenin yapılan evle uyumlu olup olmadığını kontrol edin.
  4. Yapı Ruhsatı ve Kullanma İzni: İnşaat tamamlanmışsa yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesini kontrol edin.
  5. Tapu İptali Riski: Aile konutu şerhi varsa, eşin rızası olmadan satış hukuki sonuçlar doğurabilir.
  6. Kiracı Durumu: Satın alınan evde kiracı varsa, kira sözleşmesini inceleyin ve kiracının evden çıkmasını isteyip istemediğinizi belirleyin.
  7. Ödenmemiş Faturalar: Önceki kiracılardan kalmış ödenmemiş doğalgaz, su gibi faturaları kontrol edin.

Hisseli Tapu Nedir?

Bir eşya üzerinde birden fazla kişinin hakkı varsa, bu ya elbirliği ile mülkiyet ya da paylı mülkiyet halidir.

  • Paylı Mülkiyet: Herkesin payı bellidir. Her paydaş kendi payını satabilir.
  • Elbirliği ile Mülkiyet: Maliklerin payı belirli değildir ve tüm malın her noktasında aynı anda mülkiyet hakkı vardır.

Bir taşınmaz ya da arsa üzerinde birden fazla kişinin mülkiyet hakkı varsa, tapu hisselidir. Mülkiyet türü elbirliğiyle mülkiyet ise ortak, kendi payını devredemez. Paylı mülkiyete tabi bir tapuda ise payın diğer paydaşlara sorulmadan satışı mümkündür, ancak bu durumda diğer paydaşların önalım hakkı doğar. Miras üzerinde mirasçıların elbirliğiyle mülkiyet hakkı vardır. Mirasçılardan mal kaçırmak amacıyla hisseli tapunun satışı gerçekleşmişse, dava yoluyla satışın iptali ve tapunun mirasçılar üzerine tescili istenebilir. Ortak Mülkiyet ülkemizde yaygın hale gelmeye başlamıştır. Sistemimiz yakında hizmete açılacak ve ülkemizde de, dünyada olduğu gibi hisseli mülk edinimi konusunda hizmet vermeye başlanacaktır.

You may also like...

2 Responses

  1. Ağustos 4, 2024

    […] kazanma fırsatı sunan bu model ülkemizde kısa sürede yaygınlaşmaya başlamıştır. Ortak Mülk alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımıza göz atmanızı tavsiye […]

  2. Ağustos 4, 2024

    […] kazanma fırsatı sunan bu model ülkemizde kısa sürede yaygınlaşmaya başlamıştır.Ortak Mülk alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımıza göz atmanızı tavsiye […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir